Schone handen, zuiver geweten, rein lichaam?

Wiel van het onderling afhankelijke ontstaan

We leven met (ruim) zeven miljard mensen op deze planeet. Er leven meer mensen gezond, goed gevoed en in vrijheid op aarde dan ooit tevoren. Ook in percentages.

En dit dankzij een economisch systeem dat de hulpbronnen van onze planeet uitput en de rijken rijker maakt. Punt.

Dagelijks lees ik wat er mis gaat. En dagelijks lees ik ook de opgewonden berichten van vrienden en bekenden die heldere oplossingen hebben gevonden. Oplossingen die inhouden dat we ons moeten losmaken van de materiële wereld die ons omringt en de duistere krachten die onze medemensen misleiden.

Telkens lees ik dat alles wat goed is, ook ‘natuurlijk’ is en dat alles wat fout is een ‘kunstmatig’ karakter heeft. Ik lees dat we schone handen, een zuiver geweten en een rein lichaam kunnen houden als we bepaalde dingen doen en andere dingen laten. En dat allemaal in overeenstemming met de wetten van de natuur, die al overal aan de mensheid zouden zijn geopenbaard. Maar waarvan de kennis ons wordt onthouden door kwaadwillende mensen die alleen het eigenbelang nastreven.

Ik word daar moe van. Minstens zo moe als van de dagelijkse ellende waar de traditionele media ons op trakteren. En waarom? Omdat deze opgewonden berichten zo vaak onderdeel zijn van de illusie die ze zeggen te bestrijden.

Ik daag iedereen die eenzijdig uit dit systeem wil stappen uit om zijn huidige inkomensbron stop te zetten, de stekker uit het stopcontact te trekken, eventuele medicatie, brillen en andere hulpmiddelen weg te gooien. Ik daag iedereen uit uitsluitend nog van zelf verbouwd voedsel te leven, zich te hullen in zelf vervaardigde kledingstukken, chronische ziekte en een vroegtijdige dood blijmoedig te accepteren, en de verdediging van geliefden tegen minder vreedzame buren zelf ter hand te nemen. En ik wens hem of haar van harte een volle buik, voldoende warmte, gezondheid, veiligheid en vooral veel liefde toe.

Het lijkt mij een boeiend avontuur om de rijken en machtigen de rug toe te keren. Te stoppen hen te overtuigen dat een koerswijziging nodig is. Op te houden compromissen te sluiten, in gesprek te blijven of te luisteren. Ons af te keren van de rechtstaat, de politiek en massamedia, omdat ze nooit zullen zeggen wat wij graag van ze willen horen. En blijmoedig te blijven lachen als ambtelijke willekeur, misleiding en geweld over ons heen rollen.

Maar ik weet ook dat de overgrote meerderheid van de zeven miljard mensen op onze planeet zich krachtig zal verzetten tegen iedere streven hen terug te voeren naar een karig bestaan zonder voedsel, kleding, gezondheidszorg, informatie en bescherming tegen geweld die de moderne samenleving hun biedt. Of die nu kunstmatig zijn of niet. En ik ben ervan overtuigd dat zo’n stap nu al zal betekenen dat minstens driekwart van de wereldbevolking vroegtijdig zal gaan sterven.

Het is verleidelijk om op Gods stoel te gaan zitten en blauwdrukken voor de toekomst te ontwerpen. Blauwdrukken die we vervolgens anderen willen voorschrijven. Dat is zoals onze voorouders dat hebben gedaan en zoals wetenschappers, industriëlen en politici het nog vaak bedoelen.

Het is nog verleidelijker om wetenschappers, industriëlen en politici de schuld van al het leed te geven en te denken dat hun blauwdrukken voor dat leed verantwoordelijk zijn. Alsof zij op Gods stoel zitten en wij voor dit alles geen eigen verantwoordelijkheid hebben.

We maken allemaal deel uit van de ketens van onderlinge afhankelijkheid die de Boeddha ons heeft laten zien. Niet alleen in spirituele, ook in materiële zin. Alles hangt met alles samen, wij kunnen ons nooit losmaken van de andere mensen en de omstandigheden waarin zij leven. Niet van de armen en onderdrukten, ook niet van de rijken en machtigen. Sterker nog, zelf behoren we in Nederland – vergeleken met negentig procent van de wereldbevolking – ook tot de rijken en machtigen van deze planeet, ook al beleven wij dat vaak anders.

We kunnen ons niet losmaken van de natuur, omdat we er zelf deel van uitmaken. Eeuwenlang achtten de mensen zich beter dan de wreedheden om hen heen. Nu verheerlijken we een natuur waarvan we het harmonische karakter zelf hebben uitgevonden. Zonder de mens is er geen natuur. Het onderscheid hebben we zelf bedacht. En het is een illusie.

De pijn van afgescheidenheid in ons binnenste verleidt ons telkens weer tot gemakkelijke dromen, waarin we denken zelf in staat te zijn de ketens van afhankelijkheid eigenhandig te doorbreken.

De enige weg loopt via mededogen en zelfinzicht. Acceptatie van de banden die ons met onze medemensen (rijk en arm) en met de niet-menselijke natuur (voedend en alles verslindend) verbinden. Aanvaarding ook dat onze haat tegen de rijken en machtigen vooral een projectie is van de afkeer van de donkere kant in onszelf.

Het is onze diepste opdracht ons in liefde te verbinden met al onze medemensen en met de niet-menselijke natuur, onze liefde niet alleen te delen met hen die leed wordt aangedaan, maar ook met degenen die in overvloed leven omdat zij niet anders denken te kunnen. Ons in mededogen en zonder oordeel te verbinden met iedereen die wil werken aan het verminderen van leed en pijn. Verbinden, overtuigen en strijden, maar ook vrede stichten.

Advertenties

Over Otto S. Knottnerus

Historisch-socioloog grensoverschrijdend historicus
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie / Philosophie / Philosophy, New Age, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Schone handen, zuiver geweten, rein lichaam?

  1. Bertus Voortman zegt:

    Uitstekend verhaal van deze uit een klassiek CH milieu komende Knottnerus, net als de Mellema’s uit Nieuw Scheemda. De laatste Duitser in mijn familie woonde in Nw Scheemda, Hamrikkerweg 78, als straatarme boerenarbeider. Via Korte Akkers, Zevenhuizen naar Smilde ging de boerentak, die eind 19e eeuw ook CH werd.
    Ik schrijf de geschiedenis van de familie. Knottnerus maakt mij heel veel duidelijk!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s