Oldambt gaat naar de filistijnen. Of: kan het nog donkerder dan de Nacht van Winschoten? Ja!

bier-proost-696x463Ach, dit bericht was mij nog ontgaan. “De gemeente Oldambt heeft geen rekenkamerfunctie”. En Ger Klein, lijsttrekker van de nieuwe partij Gemeentebelangen waarschuwt dat de gemeente daarmee tegen de wet handelt.

Waarom verbaast mij dat nu niet? Ger Klein heeft zeker gelijk, maar het is de vraag wie daar in Winschoten van wakker ligt. De politiek in elk geval niet.

Het was me al opgevallen dat er nauwelijks notulen online staan en dat de website is afgeschermd voor zoekmachines.

Over integriteitsbeleid zullen we het maar helemaal niet hebben. Je zult er op de gemeentelijke website niets over vinden. Behalve dan enkele vrome wensen.

Ambtenaren en bestuurders die worden afgeschermd. Telefonische doolhoven. Doopceel lichten voor kleinigheden. Nee heb je, ja kun je zelden krijgen.

Slecht teken. Zouden er op het gemeentehuis mensen zitten die iets te verbergen hebben? Doet mij denken aan mijn vroegere woongemeente, waar de suikeroompjes en wietboeren meeaten uit de grote ruif. Zou het circus van corrupte heren die vroeger de VIP-loge van de BV Veendam bestierden, nu hun pijlen op Winschoten hebben gericht?

De gemeente Oldambt rolt van het ene rare akkefietje in het andere. Factory Outlet Centra, vierhonderd oosterse winkeltjes willen bouwen (alsof Sinterklaas is teruggekeerd uit Myra), achter de onroerend-goed-mannetjes aanrennen. Aannemertjes paaien. Tientallen miljoenen uitgeven aan fietsbruggen en lege scheepvaartkanalen. Maar nog niet eens in staat een fatsoenlijke toegangsrotonde te ontwerpen. Laat staan realistische plannen te maken voor een stad die lijdt onder vergrijzing, braindrain, een kwijnende middenstand en dagelijkse files in the middle of nowhere. Ja, af en toe een shantykoor of bejaardenorkest laten optreden om nog wat leven in de Olm-brouwerij te houden. Aambeien in plaats van waterbeien.

Niemand ook die, bij al die interessante investeerders die in de rij staan om Winschoten over te nemen en de gemeentekas te plunderen, vraagt om een klein integriteitsonderzoekje zo nu en dan. Of om de resultaten van eerdere integriteitsonderzoekjes, die op zijn minst vraagtekens zouden kunnen oproepen. “Winschoten heeft dringend behoefte aan investeerders”, jammert de wethouder haar ambtenaren na. Maar niemand die zich publiekelijk afvraagt hoe het is afgelopen met al die nare investeringen uit het Berkenbosch-tijdperk. Wie nu de pandjesbazen zijn. Wie nu aan de touwtjes trekt. Wie nu zijn kaarten zo inzet, dat de gemeente er in een volgende fase weer in zal moeten stinken. Hoe het bijvoorbeeld kan dat Muntendammer tegelzetters vele tientallen miljoenen die ze zelf niet hebben toch willen investeren. Hoe het kan dat het ziekenhuis zijn eigen verkoop financiert. Hoe het kan dat de slager zijn eigen vlees keurt. Hoe de nog niet witgewassen wietmiljoenen her en der lijken op te borrelen.

Neem de Oude LTS. Ik woonde daar ooit en zag een mij bekend patroon. Ambtelijk gemanipuleer om het pand in handen te spelen van een investeerder zonder eigen geld. Een college van B&W dat er bijna instonk, maar een eerlijke wethouder – nu eens niet uit het ons-kent-ons-circuit – die het spel correct speelde en zich daardoor in de kaarten liet kijken. Het zou hem later bezuren.

Of neem – recenter – het versjacheren van de Toekomst via een door de NMA wegens manipulatie van veilingen veroordeelde tussenhandelaar die met zijn ‘zakenpartners’ anderhalve ton uit de failliete boedel van Simon Benus weg sluist. En Coen Meijer (ook al zo’n oude bekende) die niet fatsoenlijk biedt op de veiling, maar pas achteraf zaken doet met de tussenhandelaar en dan onmiddellijk weer met de gemeente om de tafel schuift om klaar te krijgen dat hij het alleenrecht krijgt en dat concurrenten met smoesjes worden afgeserveerd. Hoe kan het anders, als je voor tien jaar lang al het wegenonderhoud in de zak hebt gekregen en alle concurrentie hebt weggemaaid en ondertussen nog andere klusjes toegespeeld krijgt ook (zoals het herinrichten wat niet heringericht had hoeven worden) .

B&W en de ambtelijke top zijn zich uiteraard van geen kwaad bewust. Een handjevol mannetjesputters, die – zo lijkt het van buitenaf – alleen maar met zichzelf bezig zijn. Een venijnig blaffende directeur met drie trouwe viervoeters en een twitterende burgemeester. Een perfecte speeltuin voor bijna gepensioneerde onderbaasjes die lekker hun gang kunnen gaan zolang de grote bazen bezig zijn met eigen ego. Of gespeelde domheid die buitenstaanders stilletjes de kans geeft uit de gemeentelijke snoeptrommel graaien. Toneelspelers, meelopers, saboteurs, heilige boontjes, verzopen zeelieden op de grote vaart, nieuwe boeren op geroofde grond, echte infiltranten en virtuele inbrekers.

Maar je hoeft maar enkele verhalen te kennen om een voorstelling te kunnen maken hoe het glibbert en glijdt. Niet voor niets heeft Hans Polman de lier aan de wilgen gehangen toen zijn collega’s toestonden dat er (ongetwijfeld op ambtelijke advies) in zijn portefeuille werd gerommeld. Net als eerder in Reiderland en Scheemda ten gunste van de grootschalige veehouderij, neem ik aan (wijlen Ruud Hietbrink kreeg ooit het flink voor zijn kiezen toen zijn enkele ambtenaren dommetje speelden).Tja, ik kan me wel ongeveer voorstellen wie er dan aan de touwtjes trekt. Hans speelde het spel trouwens correct, hield de eer aan zichzelf, maar het college kon het niet nalaten een trap na te geven.

En niet voor niets zit er minstens één wethouder die net zo gemakkelijk van partij wisselt als van overtuiging. Benoemd door andere partijen die net zo gemakkelijk van coalitiepartner wisselen als van principes. Er zijn andere belangen in het spel dan die waarvoor men zegt te staan, denk ik dan. On(t)roerende belangen. On(t)roerend goed.

Maar het wonderlijkste vind ik de gemeenteraad. Een bedompte kamer vol mannen en vrouwen op leeftijd, allemaal gedienstig voor hun eigen dorpsbelang, dat vooral. Maar (bijna) niemand die even de vraag stelt hoe bijvoorbeeld veertig winkeltjes gerealiseerd kunnen worden voordat we aan vierhonderd gaan denken. Waar het geld vandaan komt. Wie er profiteert. En wie juist niet. Wat mij hierin vooral treft is de hoge mate van onnozelheid die in deze context op zijn minst verwijtbaar is. Loyaal aan hun eigen partijbelang, maar niet loyaal aan de burgers. (Afgezien van tranen met tuiten).

Oost-Groningen lijdt onder achterstandssituaties – maar tegenwoordig ook geestelijke achterstand. Soms bekruipt me bij zulke situaties de gedachte dat een rechtvaardige dictatuur misschien wel beter zou werken dan een democratische huls die zijn eigen spelregels niet weet te respecteren.

Mijn idee: Oldambt wordt leeggeplunderd. Financieel maar ook moreel. De meeste politieke partijen worden aan het lijntje gehouden met wat sociaal beleid en dorpscliëntèlisme. Ook dat heb ik vaker gezien.

Eén maal per jaar bloeit Winschoten. Dat heb ik gemerkt toen ik er woonde. Dat is tijdens de Nacht van Winschoten. Maar niet bij het officiële podium, waar alcohol en Hollands populair elkaar versterken. Nee, aan de achterkant, waar de jeugd die is weggetrokken uit Winschoten voor één avond is teruggekeerd om zich op een normale manier te vermaken. Daar komen geen politici. Daar ben je even bij de tijd. Maar de volgende dag ontvluchten allen weer het ontspoorde bejaardenhuis waar zakkenrollers welig tieren.

Winschoten, RIP.

Advertenties

Over Otto S. Knottnerus

Historisch-socioloog grensoverschrijdend historicus
Dit bericht werd geplaatst in Politiek / Politik / Politics, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oldambt gaat naar de filistijnen. Of: kan het nog donkerder dan de Nacht van Winschoten? Ja!

  1. Het college van Oldambt met in hun kielzog een aantal hooggeplaatste ambtenaren hebben geen enkele feeling met Sodom en zo draaien ze Oldambt de vernieling in! Vanaf begin van de gemeente Oldambt duidelijk zichtbaar. Sodom staat in brand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s